top of page

ÅPNE MENY

Å leve i isolasjon med BPA-assistenter

Forfatterens bilde: Medvind AssistanseMedvind Assistanse

Ingrid er ute, det er snø på bakken og Trømsø i bakgrunnen

Vi er alle berørt av smitteverntiltakene rundt koronaviruset, og flere BPA-ordninger har laget egne smittevernrutiner. Arbeidsleder Ingrid Thunem tilhører høyrisikogruppe for covid-19.


– I samarbeid med min lege, sykehus og kommuneoverlegen har vi gjort en vurdering av smittenivået lokalt her jeg bor i Tromsø. Dette har ført til en kombinasjon av isolasjon med «sluse» i eget hjem og isolasjon i alternativ bolig, forteller Ingrid, som har jevnlige medarbeidersamtaler for å sikre at også assistentene har det bra. – Da får jeg også undersøkt hvem av assistentene mine som er nøye på smittevern. Fordi jeg er i høyrisikogruppen for covid-19 er det svært viktig at assistentene som jobber hos meg er forsiktige på fritiden.

Alternativ bolig på landet

Ingrid forteller at når det har vært høyt smittetrykk i Tromsø, så har hun isolert seg i en bolig på landet. – Denne formen for isolasjon er den mest ekstreme, og i disse periodene har mine assistenter på forhånd vært i isolasjon og testet seg før de begynner på jobb. Jeg har da med meg et team på tre assistenter som jobber i tre uker. En annen assistent har på forhånd kjøpt inn mat, spriter maten og setter den på plass. Da slipper vi å handle inn mat, og vi møter heller ingen andre.

Hun har valgt denne isolasjonen i perioder, for selv om assistentene er forsiktige så utgjør det å ta buss og handle mat en risiko hvis det er mye smitte. Da har det vært fint å kunne isolere seg i en alternativ bolig.

– Jeg har leid boligen, og finansiert assistentenes andel av leien med driftsmidler. Det positive med denne isolasjonen er at siden vi er langt borte, kan jeg gå turer i naturen og være aktiv utendørs, så for meg ble dette en bra greie.

Rutiner hjemme

I de periodene Ingrid bor hjemme i byen og det er høyt smittetrykk, har hun en turnus der assistentene jobber 12 timer hver. Det minsker antall personer som skal på jobb. Alle assistentene får tilsendt skriftlig informasjon på e-post med lenke til informasjonsvideoer fra blant annet FHI. I tillegg får assistentene opplæring via telefon når de har spørsmål. Når assistentene kommer på jobb, er det lagt opp til sluse i gangen.

– På bordet står håndsprit, hansker, overflatesprit, kompresser og plastposer. Assistentene skifter klær når de kommer i gangen, spritet seg selv og eventuelle gjenstander de vil ha med inn. I slike perioder er det ikke mulig å ha med bøker eller strikketøy på jobb, med mindre det har vært i karantene først. Døren inn til leiligheten er avstengt og brukes kun ved vaktskifte. Ny assistent skifter først og kommer inn, før assistenten som skal hjem går ut i slusen. I leiligheten brukes munnbind, overflater sprites to ganger per døgn, samt hyppig håndvask og spriting. Det positive med dette er at du bor i egen bolig der alt er tilrettelagt og fungerer optimalt, utfordringen er at du ikke kan gå ut av egen bolig når smittetrykket er høyt.

Tre tips fra Ingrid!

1. Legg en langsiktig plan som fungerer for deg når det gjelder smittevern, men husk at den psykiske helsen også er viktig. Det å være isolert i egen bolig eller langt på landet fungerer ikke nødvendigvis for alle. Du må finne den løsningen som er best for deg og ditt behov. 2. Snakk med assistentene om smittevern, men også om hvordan de har det. Pandemien er tøff for alle. 3. Kjøp inn desinfeksjonsmiddel, masker og hansker slik at du har alt utstyr du trenger. Du finner oppdatert informasjon om Covid-19 på nettsidene www.fhi.no og www.helsenorge.no Har du spørsmål om smittevern i din BPA-ordning – ta gjerne kontakt din lokale kontaktperson i Medvind Assistanse. Du kan også kontakte oss på post@medvindassistanse.no eller på mobil 93 44 04 16 til Kevin Stormo, som er vår avdelingsleder i Trondheim.


Comments


bottom of page