top of page

ÅPNE MENY

Sulten på å lage mat


Niels og assistenten lager milkshake

Flere ganger i uka er Niels Synnes Jepsen (14) i sving på kjøkkenet. Her lages alt fra «bunnen av», og sammen med kompiser har han startet middagsklubben Gourmetgutta i Haugesund.


– Vi er fem gutter fra klassen som møtes hver torsdag, og vi har holdt på i snart tre år. Vi lager både komplisert og enkel mat. Nå sist laget vi spareribs uten ribs, ler Niels. – En må improvisere en gang iblant, så vi fant lam i fryseren som vi brukte.


For noen år siden så Niels tv-programmet Truls a la Hellstrøm. Det ga inspirasjon til å lage mat.


– Mat er gøy og viktig! Det holder familien sammen, og holder oss oppe gjennom koronatiden. I tillegg er jeg opptatt av å spise god og riktig mat. Jeg har en muskelsykdom, som gjør at det er vanskelig å trene vekk fett.Gøyere å lage nye ting

Han vil helst lage nye ting, så det er ikke så ofte at menyen blir gjentatt. Et unntak er favoritten kylling i estragonsaus. – Estragon smaker litt sånn lakrisaktig, og sammen med fløte og hvitvinseddik blir det en fløyelsaktig saus. Passer perfekt til ris eller poteter, og jeg pleier å ha en frisk salat til.


Det er Niels som planlegger og tenker ut hvordan matrettene skal lages. – Så skriver jeg handleliste. Vanligvis er jeg inne i butikken selv, men på grunn av korona ber jeg assistenten om å gå inn for å handle. Vel hjemme igjen forteller han hva assistenten skal gjøre på kjøkkenet.AV1-robot

På grunn av koronaen har det vært hjemmeskolen siden jul. – Men jeg er sammen med vennene mine etter skolen da, og gutta i middagsklubben vet jeg følger koronareglene. Men faktisk er jeg også med i timene på ungdomsskolen. På pulten min står det en AV1-robot, som jeg styrer fra min iPad her hjemme. Dermed kan jeg høre og se, og delta i samtalen med læreren og de andre.


Til høsten er Niels konfirmant. Han skal selv lage maten, tapas!Milkshake à la Niels

Hva er mer forfriskende enn et glass iskald milkshake på en varm sommerdag?


Niels lager milkshake

Ingredienser:

2 ss O’boy/sjokoladepulver

2 dl kaffe

1 liter is


Krem til topping:

2 ts vaniljesukker

3 dl fløte


Slik gjør du det:

1. Trakt 2 dl kaffe og la isen tine litt

2. Bland ingrediensene til milkshake i en blender og bland det til en luftig drikke

3. Pisk kremfløten og vaniljesukkeret til krem

4. Hell milkshaken i porsjonsglass og toppes med et generøst lag med kremMilkshake

Middagstips fra Niels!

Soyamarinert svinefilet

  1. Putt soyasaus oppi en plastpose, tilsett hvitløk, salt og pepper. Legg svinefiletene oppi, og la de marinere en times tid.

  2. Stek svinefiletene på panne eller grillen.

  3. Kok ris eller ha poteter til.

  4. Lag en salat. Dressing: 2 deler olje, og en del hvitvins- eller balsamicoeddik, 1 ts salt, 1 ts pepper og ½ ts karri.

  5. Spesialtips, rasp litt parmesanost og tilsett i salaten.


Comments


bottom of page