top of page

ÅPNE MENY

På jobb med funkass


Inger Svenning og funksjonsassistent på jobb

Funksjonsassistent på jobb funker helt topp for Inger Svenning i Alta.


Åtte til tolv, fem dager i uka jobber Inger Svenning med kundeservice i lokalavisa Altaposten. Her har hun jobbet i fem og et halvt år, det siste halvannet året med funksjonsassistent.


– Dette er egentlig min første ordentlige jobb. Jeg fikk den etter å ha vært utplassert via en bedrift som driver med arbeidsinkludering. Etter knappe fem måneder fikk jeg fast ansettelse.


Jobben handler mye om kundekontakt der hun svarer på henvendelser, holder orden på abonnement og diverse forefallende arbeid. – Jeg henter og sender ut post, som må pakkes og bæres. Jeg har en muskelsykdom som gjør at musklene svekkes, så jeg trenger assistanse til tunge løft eller ta ned saker fra hyller. Assistenten bistår i grunnen med all praktisk hjelp, av- og påkledning og for eksempel være med når det er lunsj.


Assistentlønn via NAV

En funksjonsassistent er en som tilrettelegger og bistår slik at Inger kan gjøre jobben sin. Det er NAV som innvilger funksjonsassistanse, og de betaler for lønnen til assistenten når Inger er på jobb.


Inger forteller at før hun fikk assistent på jobb, merket hun at andre tok over flere av hennes praktiske løfte- og bæreoppgaver. – Jeg følte hele tiden at jeg ikke bidro på samme måte som andre, jeg følte meg rett og slett på yttersida av felleskapet, sier trettiseksåringen. – Det var nok frustrerende for kollegaene også, men det handlet om at jeg ikke ba om hjelp.


«Det var mye lettere å få funksjonsassistanse enn å få BPA»


Medvind ordner det praktiske

Hun har hatt BPA i om lag 20 år, og har visst om funksjonsassistanse lenge. Hun forteller at den lengste prosessen var nok å innse at hun trengte assistent på jobb. Selve søknadsprosessen gikk raskt.


– Det var mye lettere å få funksjonsassistanse enn å få BPA. Etter at jeg sendte søknad til NAV, kom det en saksbehandler til arbeidsplassen for å kartlegge behov. Fire måneder senere var jeg i gang med funksjonsassistent. Vedtaket er på 50 prosent stilling, men skulle det oppstå noe spesielt som krever større stilling, har jeg mulighet til å øke vedtaket.


– Medvind Assistanse ordner med alt det praktiske og sørger for utbetaling av lønn, mens jeg selv er arbeidsleder. Min funksjonsassistent er også ansatt som tilkalling i BPA-ordningen min.


– Hva kjennetegner en god funksjonsassistent?


– En som er klar til å assistere når det trengs. Hvis en er avhengig av å ha mye som skjer hele tiden, passer ikke denne jobben. For noen dager er det mye som skjer, andre dager lite. Så en må være tålmodig og tilpasningsdyktig. Og en må være omgjengelig uten å være i sentrum av oppmerksomheten, sier Inger Svenning.

Vil du vite mer om funksjonsassistanse? Les her:


Commenti


bottom of page