top of page

ÅPNE MENY

  • Forfatterens bildeIngrid Thunem

3. desember – fest, protest og likestilling

I dag 3. desember er det FN-dagen for funksjonshemmede. Vi i Medvind Assistanse feirer selvsagt dagen som er vår funksjonshemmedes dag. Selv om menneskerettighetssituasjonen for funksjonshemmede i Norge ikke er i mål er det viktig å kunne feire seg selv og de seierne en har hatt det siste året. Skal jeg trekke frem en seier som har vært viktig i 2023, er den økte bevilgningen av penger til funksjonsassistanse. Potten for assistanse i arbeidslivet gikk tom noe som gikk kraftig utover muligheten for funksjonshemmede å komme seg i jobb. Heldigvis lyttet politikeren, relativt raskt fikk de fylt opp potten. En viktig prinsipiell seier.


Det er godt å kunne feire en seier i et år som har vært preget av mye usikkerhet. I kriser, krig og naturkatastrofer rammes funksjonshemmede ekstra hardt. Mange funksjonshemmede klarer ikke å flykte og komme seg i sikkerhet når krisen rammer. En viktig del av menneskerettighetsarbeidet handler om internasjonale avtaler og å si fra at det kreves et globalt ansvar for å sikre funksjonshemmede under kriser.


For funksjonshemmede i Norge er situasjonen bedre enn internasjonalt, men det er mye igjen for å sikre at menneskerettighetene ikke brytes. For det er dessverre slik at rettighetene brytes hver eneste dag hele året. Menneskerettighetene til funksjonshemmede handler om at vi skal kunne bo der vi vil, leve slik vi vil, være trygge og ha et mangfoldig liv. Mange funksjonshemmede opplever at de ikke får BPA-timene de trenger for å leve fritt, at en blir fanget på sykehjem eller innelåst i eget hjem mens en venter på tradisjonelle tjenester.


Medvind Assistanse er på funksjonshemmedes side hver eneste dag og hele året arbeider vi med å levere menneskerettighetsverktøyet BPA til flest mulig. Vi arbeider med å levere verdens beste BPA som gir deg frihet til å leve hele livet slik du ønsker. Samtidig står våre ansatte på for å arbeide politisk både lokalt og nasjonalt. Når noen lanserer konsesjoner som bryter med rettighetene står vi på for å sikre at de trekkes tilbake og en tenker nytt. Vi må kjempe videre, men 3. desember skal vi også skåle med pepperkaker og feire alt vi får til og hvor fantastiske vi er.


Vi i Medvind Assistanse er stolte av å være en norskeid leverandør startet av funksjonshemmede som har BPA selv, med mange ansatte som selv er funksjonshemmede. For vi vet at menneskerettighetene først og fremst handler om ingenting om oss uten oss.


댓글


bottom of page