top of page

ÅPNE MENY

  • aei499

Fire hjelpende poter

Jeg har vært et utpreget hundemenneske helt siden jeg kan huske, så når det ble bestemt at servicehunder skulle støttes av NAV i 2018 var jeg ikke i tvil om at jeg ville ha en.En kvinne som sitter i rullestol, ser i kameraet sammen med servicehunden Lexie


Servicehund og BPA


For meg var det viktig at den kunne lukke dører, trykke på knapper, plukke opp ting og ta ut av vaskemaskinen. Det var et stolt øyeblikk når jeg kunne henge opp mine egne håndklær uten å måtte bruke alt for mye krefter ved å gå opp og ned fra stolen. Jeg åpnet bare vaskemaskindøren og sa «Vaskemaskin, apport!» Så kom hun med et og et håndkle som jeg hang opp. Vi måtte selvfølgelige stoppe å ta godispauser av og til. Men bare så det er sagt så utelukker ikke det å ha servicehund behovet for BPA.


Jeg vet ikke om du har prøvd å få en labrador til å lage middagen din for deg, men jeg ville ikke anbefalt det.

Jeg tror nok heller ikke den kan handle for deg på en snøværsdag. Men hvis du trenger noen til å plukke opp en sko eller to for deg, så er hunden super. Nå får jeg brukt BPA-timene mine bedre ved å faktisk bruke dem til viktige ting. Jeg kan også få plukket opp en pen som har rullet litt for langt, når de ikke er her. Hele prosessen med å skaffe seg servicehund føltes litt som å være med i en konkurranse. Hver gang var det like spennende om man fikk være med til neste runde.


Slitasjeskader og neste steg

Da jeg søkte om servicehund i desember 2021 begrunnet jeg det i store trekk med at CP-en hadde begynt å gjøre det vanskelig for meg å plukke opp ting og lukke dører etter meg. Jeg hadde også sett en fantastisk video der en servicehund kunne plukke ting ut av vaskemaskinen og det så jeg som en stor fordel, for da kunne jeg vaske klær når jeg ville! Store barn små gleder vet dere! Som ved alt annet når det gjelder Nav er det første steget man må ta for å få servicehund å søke. Jeg er et utpreget A-menneske og er glad i å skrive, så jeg skrev en to og en halv sider søknad, før jeg fant ut at du egentlig bare trenger å svare på noen få spørsmål inne på et skjema. Jeg valgte å legge ved den søknaden jeg hadde skrevet for jeg hadde brukt så lang tid på den. Det er altså ikke nødvendig, men det skader nok ikke at Faglig Utvalg for servicehunder vet mye om deg og dine behov


Intervjuer

Neste steg i prosessen er at du får besøk av Faglig Utvalg for servicehunder. De kommer for å snakke med deg om du har tenkt igjennom dette med å ha hund, og hvor stort ansvar det er. Ett av spørsmålene man gjerne får er om man har tenkt på gode luftemuligheter man har i området, for hunden skal jo ut hver dag. For min del føltes det å få servicehund ut som et naturlig neste steg.


Jeg har hatt hunder rundt meg siden jeg var 7 år, men aldri eid en helt selv.

Jeg var også fult klar over at i mitt tilfelle var ikke det å ha valp aktuelt. Jeg kom ikke til å ha overskuddet til å kunne trene en liten valp fra begynnelsen, så da var servicehund et godt alternativ. Hunden kommer til deg når den er rundt to år og har en «grunnpakke» av trening som man kan bygge videre på. Når NAV har bestemt at du kvalifiserer til å få hund er det neste intervjuet med hundeskolen. Det finns to hundeskoler som gir ut servicehunder i Norge, Lund Hundetjeneste og Hundeskolen Veiviseren. Jeg fikk, ganske tilfeldig, hund fra Lund Hundetjeneste, og er veldig fornøyd med det. Med hundeskolen går man gjennom hva man skal bruke hunden til, og hvilken type hund man trenger. Det kommer litt an på hvilken livsstil man har hvilken hund man trenger. Så kom den lengste venteperioden i mitt liv. Jeg har hørt om folk som får sin hund to uker etter samtalen med hundeskolen, men jeg ventet 8 måneder. Jeg snakket øret av assistentene mine om den hunden.Dårlig match

I november 2022 dro jeg og en assistent ned til Sarpsborg. Da hadde jeg spart ganske mange timer og var veldig klar for siste del av eventyret, samtrening. Samtreningen er der man får møte hunden og den får knytte seg til deg så dere blir et godt lag sammen. Den blir avsluttet med en eksamen. Består man eksamen blir man en godkjent servicehund-ekvipasje. For de fleste varer samtreningen to uker. Man får bo på hotell og møte andre som også skal få servicehund, så man blir en liten gruppe. For meg varte det bare en uke. Hunden og jeg hadde ikke kjemi, og det føltes rett og slett ut som å være på en dårlig Tinderdate. Men det er sånn som kan skje og det skjer absolutt ikke med alle. I ettertid er jeg veldig glad for at jeg ikke tok med meg den hunden hjem.

Lexie


Lund hundeskole så at den eneste grunnen til at det ikke fungerte i november var kjemi. Derfor fikk jeg beholde vedtaket mitt og de begynte å lete etter en ny hund til meg. Jeg husker ikke helt når de sa de hadde funnet ny hund, men jeg tror nok kalenderen hadde bikket over til 2023. Jeg fikk vite at hun het Lexie og var en svart labrador. Det ble bestemt at Linda skulle komme opp til Trondheim og ha samtrening med meg den 1, mai. Da kom endelig den snilleste labrador-frøkna opp til meg. Jeg ble forelska med en gang. Samtreningen var intens, men veldig, veldig gøy! Den 15. mai kom det opp en sensor fra NAV som skulle være med på eksamen. Vi sto med glans, og siden den gang har jeg og Lexie vært mye på kafe sammen, tatt klesvasken sammen og truffet venner sammen. Jeg har kun fått positive, noen ganger overivrige, tilbakemeldinger. Alle synes hun er veldig søt og snill. I sommer gleder jeg meg til nye eventyr med henne.

Kanskje reiser vi en tur så vi får prøvd oss på forskjellig kollektivtrafikk. Vi har blitt ganske god på buss vi to.


Comments


bottom of page