top of page

ÅPNE MENY

Reise med BPA

Sommerferien nærmer seg med stormskritt. Noen har kanskje planlagt ferien for lenge siden, mens andre sitter i tenkeboksen. For de av oss som har et assistansebehov, melder det seg sannsynligvis noen andre og flere problemstillinger.Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) gir ekstra frihet på reise. Med BPA slipper vi å være avhengig av partnere, venner eller familie for å dekke grunnleggende behov. Samtidig er det viktig at vi som arbeidsledere er tydelige på hva som er forventet av våre assistenter på reise. Ingen kan lese andres tanker, derfor kan det være nyttig med tydelig beskjeder.


Driftsbudsjett til reise

Driftsbudsjettet dekker assistentenes reise- og oppholdsutgifter. Under planlegging av reise, kan det være fint å undersøke hvor mye midler som er til gode på driftsbudsjettet. Dersom det er tilstrekkelig med midler, er det ingenting å tenke på. En hel verden står foran dine føtter. Et økonomisk tips, som vil forlenge driftsbudsjettets varighet, er å booke Airbnb for din assistent i nærheten av ditt oppholdssted. Noen ganger vil man selv overnatte på hotell, men det er mer økonomisk lønnsomt at assistenten overnatter på Airbnb.


Match assistentene med ditt reisefølge – og vær tydelig med dine forventinger!

Det kan være lurt å avtale reise med assistenter som fungerer godt med ditt reisefølge. Noen assistenter fungerer bedre med noen mennesker enn andre. Her er det du som arbeidsleder som bestemmer hvilke assistenter som skal være med. Det viktigste er at alle på reisen går godt overens, og at alle de faste assistentene får tilsvarende timer som samsvarer med gjennomsnittlige timer per uke.


På reise kan det være ekstra viktig med assistenter som er tilpasningsdyktige og løsningsorienterte. Livet skjer sjeldent som planlagt, og det kan derfor være fint å ha assistenter som er gode på å være spontane. I forkant av reisen kan det være en idé å snakke sammen med assistentene om dine behov på reise og at du er tydelig på dine forventinger til assistentens rolle og arbeidsoppgaver.


Et eksempel på en problemstilling som kan dukke opp på reise, er alkohol. Noen synes det er greit at assistenten tar seg et par glass vin på reise, mens andre synes ikke det. Vær tydelig på hvordan du som arbeidsleder liker å ha det.


Signert reiseavtale og gyldige kvitteringer

Reiseavtalen må alltid være signert og i boks før reisen. Her avtales reisen mer detaljert, som for eksempel om vedtakseier og assistent deler rom, hvordan assistent får dekt sine utgifter til mat og drikke og til hvilke tider assistenten jobber under reisen.


Det er viktig å huske på gyldige kvitteringer. Ved utenlandsreiser, kan kvitteringene være litt annerledes enn i Norge. Sørg for at kvitteringene oppgir varene som er kjøpt og prisen på alle varene. Der det er umulig å få standardisert kvittering, kan det være lurt å legge ved en utfyllende kommentar i Tripletex.


Pakkeliste er hot tips!

Pakkeliste er et hot tips, for dere som liker å ha kontroll, samtidig som det gjør det mulig å delegere pakkeoppgaver til assistenter. Noen ting kan pakkes flere dager i forveien, men andre ting må pakkes samme dag som avreise. En sjelden gang i ny og ne, kommer ikke bagasjen fram. Da kan det være fint å ha pakket mye av det aller mest nødvendige i håndbagasjen. I flere land i Europa er det mulig å leie hjelpemidler.


Universell utforming på reise

Universell utforming er mange med assistansebehov avhengig av. Et nyttig tips kan være å undersøke oppholdsstedet med Google Maps. Mange hotell opplyser om tilgjengelighet på sine nettsider, men for å være på den sikre siden er det alltid lurt å dobbeltsjekke med Maps. På Airbnbs nettside er det mulig å huke av for tilgjengelighetsfunksjoner på filtre.


Det er mange som har banet vei og som har besøkt utallige destinasjoner med hjul under rumpa og sine brukerstyrte personlige assistenter. Fremover kommer vi til å publisere innlegg av funkiser på reisefot. De vil dele av sine tips og triks. Våre BPA-koordinatorer er også tilgjengelige for planlegging av reise med assistent. Det er lav terskel for å ta kontakt. Så, hva er det du venter på? Finn fram kofferten og planlegg din drømmeferie.

Comentarios


bottom of page