top of page

ÅPNE MENY

  • Nils Arne Morka

Reisebrev fra Nils Arne Morka
Jeg bestemte meg for å prøve ut Thailand til tross for at jeg var klar over at det ikke er en utpreget handicapvennlig reisedestinasjon. Jeg gruer meg alltid litt før reise, så avgjørelsen om å dra blir ofte tatt i siste liten. Heldigvis har jeg veldig fleksibele assistenter, og ti dager før avreise ble fly og hotell bestilt. På Thailandturen hadde jeg med meg fire assistenter, det er jo i overkant luksus selv med als på fjerde året, da slapp vi å ta noen ut i ferie og de som måtte ta fri fikk jobbe inn vaktene når vi kom hjem.


En av forberedelsene jeg som arbeidsleder må foreta i forkant av en reise er å planlegge, sende inn og få godkjent en egen turnus som er gjeldene i perioden man er på tur. Reiseavtalen sendes ut til de ansatte som skal være med og signeres før den til slutt godkjennes av koordinator i Medvind Assistanse.

Som syk er jeg avhengig av mye utstyr og jeg alene hadde med tre store kofferter alene pluss rullestol og håndbagasje da det er viktig å ha med dobbelt av alt nødvendig medisinsk utstyr. Nøkkelen til suksess er en god- og detaljert pakkeliste så man slipper å være usikker på om man har glemt noe. Jeg sjekker ingen ting før jeg skal reise, jeg har full tillit til de ansatte og det føles godt. Det skal sies at jeg på tidligere reiser har måtte se over alt, men takket være pakkelisten behøver jeg ikke lenger å bruke energi på dette og kan rette fokus mot det som er positivt med å reise, slik som planlegging av gode opplevelser.


Når det gjelder parkering av bil har jeg benyttet Easy Park på Gardemoen, da er det kort vei inn til terminalen og jeg kan kjøre rullestolen inn til terminalen slik at bytte av stol kan skje innendørs da kulde og ALS er en uheldig kombinasjon. Reiserullestolen er mindre komfortabel men den går for en periode, den er lett å demontere og det er en stor fordel når man skal bestille transport. Om man er litt kreativ så er det utrolig hvor mange muligheter man har for å tilpasse en reiserullestol om man har nav og kommunen med på laget. 


Ved innsjekk oppgir jeg vekt på rullestolen og den får en egen bagasjetag slik at den kan sendes med flyet når jeg boarder. Jeg kjører stolen helt til gate og møtes der av en ansatt på flyplassen som møter meg med en annen stol. Jeg blir løftet over av mine ansatte til en stolen som går i mellom setene på flyet, og til slutt blir jeg hjulpet over i setet mitt av en assistent, de resterende av mine ansatte demonterer reistolen og vi tar med så mange deler vi kan inn på flyet, da er det mindre risiko for at noe blir borte eller ødelagt og batteriet skal alltid være med inn i flyet. Det er ikke lov å sitte ved nødutgangen når man er handicapet, men det er viktig med god plass og komfortable seter på en så lang tur for deg selv og en assistent, så kan de friske sitte lenger bak. 


Jeg har med meg host, sug, respirator og alt av nødvendig utstyr inn på flyet. Utstyret blir foresten sjekket nøye i sikkerhets kontrollen, og der kan være lurt å beregne god tid. Jeg tar på uridom før reise, det er viktig med mye vann i pegen når jeg faster på reisedagen for å unngå å måtte gå på do på flyet. Det har fungert bra på alle mine turer, men vi har med bleie i tilfelle, men den har aldri blitt brukt. Kommer det ingen ting inn kommer det ikke noe ut heller.

Det er også noen flyselskap som har egen stol til handicapede på flyet, men det er siste utvei for meg. Det med do og fly er ting jeg gruer meg til i forbindelse med reise, men jo mer jeg reiser jo tryggere blir jeg.


Når man lander og skal av flyet er det samme prosedyre som ved bording.

Det er viktig å gi de ansatte klare arbeidsoppgaver i forkant av reisen slik at alle har litt ansvar og man som arbeidsleder får det slik man ønsker. Gi de oppgaver man vet den enkelte assistent er gode på. 

Det er viktig å ha en eller to biler klare som venter på dere, det fikser ofte hotellet men det er uansett viktig å planlegge i forkant. 


Vi bodde denne gangen på hotell, og jeg hadde bestilt  tre separate hotellrom. Jeg disponerer et rom sammen med en assistent til enhver tid, to jenter delte på et rom og et rom bodde min mannlige assistent, men rommet ble også brukt til hvile når de som har behov for det ønsker å sove ut eller bare være litt alene. 

Hotell er ikke veldig dyrt i Thailand, men det koster litt å fly ned dit. Heldigvis har vi driftskontoen, og er man flink og sparer litt er den en fantastisk mulighet for meg som syk, den gir meg mulighet til å reise og oppleve verden til tross for min sykdom.

En ansatt hadde ansvar for logistikk, noen hadde ansvar for å sørge for ferdig pegmat til enhver tid. Da vi bodde på hotell og det var begrenset med kjøkken utstyr hadde vi med alt vi behøvde hjemmefra. Kokeplate, kjele  og enkelte tørrvarer var med.

Det er selvfølgelig et felles ansvar å passe på meg, som alle de ansatte deler på, Men  en ansatt fikk hovedansvaret og det fungerte veldig bra. 


Det ble mye soling på dagtid i gode omgivelser med sjø utsikt og basseng. Det var 32 grader på dagtid, så det var ikke aktuelt å gjøre så mye på dagen, men på kvelden ble temperaturen mer behagelig og Pattaya våknet til liv. 

Vi bodde litt nord for sentrum, ca femten minutter i taxi, da var det veldig lurt å laste ned appen Bolt så vi ved bestilling fikk riktig bil  hver gang med hensyn til rullestolen og antall personer. Det kostet rundt hundre kroner for å komme seg inn til byen, og det tok fra ti minutter til en halvtime avhengig av trafikkforholdene.

Vi bodde på hotellet Kram Pattaya, når man bestemmer seg for å reise på ti dage var det begrenset med utvalg av hoteller for meg som handikapet. Jeg hadde nok valgt å bo mer sentralt hadde det vært noe ledig da strandpromenaden var veldig bra tilrettelagt, men den var ikke tilgjengelig fra hotellet og vi ble avhengig av bil for reiser og opplevelser.

Thailand er Thailand, og der går det unna i trafikken, det anbefales ikke å leie bil og kjøre selv.

Vi koste oss med sol, varme, thai boksing, drag show, shopping, natt klubber og bare se og lukte på livet. 

Jeg kan anbefale Thailand men da tror jeg du må ha en reiserullestol som kan slås sammen. Hvis du drar med en tung stol må du avtale tydelig transport og bo i sentrum. 

Det var veldig godt å komme seg bort etter en lang vinter da jeg som syk har blitt følsom ovenfor kulda og har tilbrakt størsteparten av vinteren innendørs.


Jeg setter alltid pris på noen som gjør huset klart til jeg kommer hjem, som vask av huset og at det er handlet inn mat og at pegmaten er klar etter jeg har fastet mange timer.


Om en måned blir det tur med familien, da blir det bare to assistenter på jobb. Destinasjon er Gran Canaria og det krever ikke så mye som andre reiser, i tillegg får jeg sikkert litt hjelp av familie også. 


Reiseklem fra 

Nils Arne Morka

Comments


bottom of page