top of page

ÅPNE MENY

Med BPA kan jeg studere, jobbe og bo for meg selv


Sofie hjemme på kjøkkenet sammen med assistent

– Med BPA kan jeg gjøre alt det andre gjør, sier Sofie Paulsen (29). Slik har det ikke alltid vært.


Vi møtes på Teams i disse koronatider. Sofie på hjemmekontor i egen leilighet i Tromsø, omgitt av bøker fra gulv til tak. – Ja, jeg liker å ha bøker rundt meg, det er liksom en trygghet i å ha de der. Men jeg har ikke lest alle altså, smiler Sofie.


Sofie jobber som BPA-konsulent i Medvind Assistanse, og har normalt kontorplass ved avdelingskontoret i Tromsø. Samtidig tar hun et årstudium i drama og teater ved Universitetet i Tromsø. – Det er for moro skyld, sier hun, som fra før har en master i sosiologi ved samme universitet.


Fikk BPA som 18-åring

Hun flyttet sammen med familien sin fra Skjervøy til Tromsø da hun var 15 år. På videregående hadde hun skoleassistenter, og familie assisterte etter skolen. – Jeg var av og til på avlastning på en institusjon. Det var for så vidt greit nok å være der, men når du er ungdom blir det spesielt å måtte legge seg klokka 22 hver kveld.


Friheten kom da hun som 18-åring ble arbeidsleder for egen BPA-ordning. Det gjorde også at hun kunne studere, og etter hvert flytte i egen bolig.


– Det var nytt å skulle bestemme selv, ikke minst hvem som skulle jobbe hos meg, forteller Sofie. Jeg hadde ingen erfaring, og nå i ettertid ser jeg at det hadde vært fint med tettere oppfølging fra den leverandøren jeg da hadde. Men jeg ble nødt til å ta ansvar. Det var da kun meg som kunne være arbeidsleder, og jeg er glad jeg gjorde det.


– Det er flere som har sagt at jeg er ei tøff dame. Men jeg gjør jo bare det jeg må gjøre – for å kunne leve det livet jeg selv ønsker. Så min oppfordring til andre som lurer på om de skal søke BPA, gjør det! Jeg vet at Medvind Assistanse gir alle arbeidsledere som ønsker det tett og personlig oppfølging.


En av de første i verden

Sofie har cerebral parese. Da hun gikk på ungdomsskolen var hun en av de første 20 i hele verden som fikk øyestyring for å skrive på pc.


– Ekspertene mente jeg var naturtalent. Jeg tok det med en gang og skrev fort med øyestyringen. På grunn av CP er øynene det eneste på kroppen jeg har fullstendig kontroll over.


I dag har Sofie seks faste assistenter i sin ordning. De siste ni årene har hun bodd for seg selv.


– Det betyr at jeg nå bestemmer min hverdag selv. Jeg står opp når jeg vil, og legger meg når jeg vil. Jeg lager middag, eller ikke. Fordi jeg hadde BPA kunne jeg studere, og nå er jeg i jobb. Og jeg elsker å reise. Før koronaen kom var jeg i Madrid. Jeg vil gjerne reise tilbake til Spania så snart det blir mulig, smiler Sofie.

Vil du vite mer om BPA? Klikk herTa gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat! Her finner du kontaktinformasjon


Kommentare


bottom of page